Verborgen gebreken

Je kent het misschien wel, een vriend heeft een prachtig mooie auto, maar wat jij niet weet is dat er bij iedere tankbeurt ook een liter olie bij moet. Of iemand op een prachtig mooie fiets. Alleen overdag zie je niet dat beide fietslampen het niet doen. Of je hebt een prachtig mooi brood gebakken, je snijdt hem open en de binnenkant van je brood is nog vloeibaar deeg.

Zou kunnen mensen ook van alles mankeren en mentale problemen hebben die jij aan de buitenkant niet ziet.

PTSS, depressie, fibromyalgie, chronische stress, (jeugd)trauma zijn dingen die je niet per direct op hoeven vallen. En omdat iedereen uniek is, uit het zicht bij ieder op een unieke manier. Natuurlijk zijn er hoofdlijnen qua klachten en is er bekend hoe het menselijk brein werkt. Dit kun je in mijn e-book lezen.

Om er even één uit te pikken: PTSS kan ontstaan na het meemaken van één of meerdere schokkende/traumatische ervaringen. Meestal kun je zoiets goed verwerken. In sommige gevallen lukt dit niet en krijg je een Post Traumatische Stress Stoornis. Het kan om één traumatische ervaring gaan, maar ook om een optelsom van verschillende ervaringen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen dit krijgen. En meestal zie je zo helemaal niets aan de persoon met PTSS. Je merkt meestal in gedrag in eerste instantie niets.

Met PTSS ben je vaak veel sneller overprikkeld en gestrest, met alle reacties van dien Het kan zijn dat de spanning zich letterlijk in je lijf opbouwt en je veel last van overbelaste spieren en pezen hebt. Je kunt last hebben van herbeleving doordat je iets meemaakt wat je aan de gebeurtenis doet herinneren.
Slecht slapen, concentratieverlies, angsten, noem maar op.
Doordat het trauma niet goed verwerkt is, blijft het vlucht, vecht, bevries-mechanisme van het lichaam actief en schakelt niet meer uit. Ieder mens reageert daar anders op en het uit zich niet bij iedereen op precies dezelfde manier.
Wat wel zo is, dat je het niet ziet als je het niet weet. Laten we niet te snel een oordeel over een ander hebben, als we niet alle “ins and outs” van deze vrouw of man of kind weten.

Je kunt niet voelen, ervaren wat een ander voelt en ervaart en je weet niet wat een ander denkt of beleefd. Heb je vragen over PTSS, chronische stress of fybromyalgie of wil je er even je hart over luchten, dan kun je me altijd een bericht of email sturen.

Loslaten, modewoord of zielsmissie van iedereen?

Ik hoor, lees en zie veel over loslaten deze week.

En dat klopt voor mijn gevoel ook wel. Het najaar en de winter is ook de periode van loslaten en in jezelf keren. Van heel vroeger uit omdat de natuur hetzelfde doet en wij als mens eigenlijk ook niet anders konden.

Nu stuiven we eigenlijk maar door. Maar langzaam is dat aan het veranderen.
Als ik aan loslaten denk, denk ik ook direct aan; vasthouden, controle houden, vertrouwen, zelfvertrouwen.

Ik moest ook denken aan het verhaal van de monnik die met zijn leerling op een queeste was. Vrouwen waren in alle opzichten verboden terrein. Toen ze bij een rivier aankwamen, waar ze door zouden waden, zagen ze een vrouw. De leerling bleef ver uit haar buurt. De monnik had al gauw door dat de vrouw de rivier alleen niet over kon steken. De stroming was voor haar te sterk. Hij tilde haar op en doorwaadde met haar de rivier. Hij zette haar aan de overkant neer en zwijgend liepen de monnik en de leerling verder. Op een gegeven moment kon de leerling zich niet meer inhouden. Hij kwam met de gedachte die hem de hele tijd had beziggehouden; dit had de monnik niet mogen doen!

Na een poosje naast zijn leerling gelopen te hebben, onderbrak de monnik zijn leerling: “ik heb haar alleen naar de overkant gedragen en losgelaten. Jij hebt haar vanaf de rivier tot aan nu in je gedachten meegenomen en niet losgelaten”.

Wat is loslaten dan eigenlijk?

Ik vind het lastig te omschrijven, maar ik denk dat het niet de bedoeling is dat je alles maar vergeet of bant uit je leven. Het is het tegenovergestelde van vasthouden, van controle houden.

Laat ik het eens letterlijk bekijken. Ik laat een vaas los. Hij valt en zal waarschijnlijk stuk gaan. De vaas is niet weg. Het is nog steeds een vaas (als je hem tenminste weer in elkaar zou lijmen 😉 )

Stel je wilt de vaas niet stuk hebben, maar je wilt hem wel loslaten. Dan zet je hem bijvoorbeeld in een doos op zolder. Je denkt er misschien nog een paar keer aan. Maar daarna zit hij niet meer in je “directe” werkgeheugen. De vaas, het denken eraan en de vraag wat je er nu wel of niet mee moet, kosten je geen energie meer. Omdat je daar niets meer mee doet.

En ik hoor mezelf denken dat een vaas natuurlijk geen overleden persoon is, het is geen chronische ziekte waar je mee zit of een ruzie die je gehad hebt. Maar de basis van het loslaten is hetzelfde. Je laat los en geeft daarmee een controlerende gedachte vrij. Die energie laat je gaan. Het geeft je ruimte, rust en meer energie en je voelt je gelukkiger.

Als je dan later “die vaas” nog weer eens tegenkomt op jouw zolder, dan kun je er met een glimlach en liefdevol naar kijken. “Ach ja, die vaas, daar maakte ik me zo druk over. Ik wist niet wat ik er mee moest. Het is nu tijd om hem naar de kringloop te brengen, dan maak ik er een ander gelukkig mee”.

Foto: Enrique Meseguer via Pixabay

#loslaten #vasthouden #controle #leven #veranderen #vertrouwen #zelfvertrouwen #energie #levensgeluk #positiviteit #persoonlijkegroei #ontwikkeling

Succes en succesvol

Er kwam eergisteren ineens één woord in mijn gedachten; “succesvol”. En ik vroeg me af wat ik dáár dan weer mee moest. Maar hij bleef wel in mijn hoofd hangen. Ik ben er niet zo mee bezig eigenlijk, dacht ik nog.

Wat is succesvol eigenlijk? Succesvol is wanneer je succes hebt. Succes is een gunstige afloop, het slagen van iets, een goede uitkomst, iets klaarspelen.
Maar wanneer heb je dan succes? Dat ligt denk ik aan de maatstaven waaraan je dat succes toetst. En dat is dus vaak heel persoonlijk en van veel dingen afhankelijk.

Ik vind mezelf erg succesvol als het me lukt om 2 kilometer hard te lopen! Maar een hardloper daarentegen die gewend is de halve marathon te lopen, zou het een afgang vinden als hij niet verder komt als 2 kilometer.Dus als iemand iets kan wat jij niet kan, of minder goed, is hij of zij in jouw ogen al gauw succesvol.

Maar dat zegt niets over het feit dat jij ook niet succesvol bent of kan zijn. Verkijk je daar dus niet op.

Ik heb dit lange tijd wel gedaan. Maar je kunt je niet meten aan willekeurig ieder ander. Jij bent immers uniek en jij hebt je eigen unieke levensritme. Ken je die nog niet? Dan kun je die bij mij in mijn programma “Ontdek jouw unieke levensritme” ontdekken en aan je persoonlijke groei werken.

Maar anyhow, meet je eigen succes niet aan dat van een ander of de beste versie die jij zou willen zijn, om vervolgens te concluderen dat je niet goed genoeg bent.

Kijk naar jezelf en waardeer je zelf op basis van de persoon die je was toen je begon. De persoon die je 1,5 of 5 of 10 jaar terug was.

Dan zal je zien dat ook jij succesvol bent!!

“wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel”.

Eigenlijk hebben we altijd best een apart gezin (gehad). Ik hoor het ook wel eens van vrienden, maar dan denk ik “ach, dat valt toch wel mee”. 😉

Maar blijkbaar gaat het bij veel gezinnen met een militair in het gezin toch anders. Ik heb zelf ervaren, dat als vrouw van een militair, je gezin in alle gevallen écht op de eerste plaats komt. Je houdt altijd rekening met de oefeningen, aparte werktijden en uitzendingen van je partner. In die tijd ben je er ook extra voor je kind(eren). Want is het is niet zo dat papa (of mama) over moet werken, nee, die is er gewoon vaak weken of maanden niet. Maar daar ben ik zo ingegroeid en mijn kind met mij.

En ik baalde ook best wel eens, als de oefening weer precies in een schoolvakantie viel. Maar ja, het was niet anders.

Nu zijn we nog met zijn tweeën en de afgelopen week was een gekke week. Ik geef op dinsdagavond en zaterdagochtend yogales en mijn man is meestal de avonden op dit moment wel thuis. Maar afgelopen week én afgelopen weekend had hij iedere avond wel afspraken staan. En alleen de vrijdagavond waren we ’s avonds allebei vrij én thuis.

Normaal gesproken zou ik daar best wel een beetje van gebaald hebben. Ik moet toegeven dat ik dit maal gewoon heb genoten van het vooruitzicht dat we vrijdagavond samen zouden hebben. Het is best fijn dat je van een ervaring die eigenlijk negatief “zou moeten” of zou kunnen zijn, een positieve ervaring kunt maken. En dat dit ook gewoon automatisch gaat.

Als er nog een extra afspraak bijgekomen was voor die vrijdagavond, dan had ik ook wel mijn grenzen gesteld en had ik dat tegengehouden.

Prioriteiten stellen vind ik best belangrijk. Niet alles is even belangrijk, wel heb ik inmiddels wel geleerd dat ook ikzelf op dat prioriteitenlijstje moet staan. Want “goed voorgaan doet goed volgen” en “wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel”.
En als ik goed voor mezelf zorg, ben ik ook in de mogelijkheid om goed voor een ander te zorgen.

Je creëert je eigen wereld en gedachten en geluk komt van binnenuit.

Over kruiden samen nemen met andere middelen en voeding

De geneeskunde die wij nu kennen heeft een lange voorgeschiedenis. Eerst is het allemaal begonnen met planten, kruiden en voedingsmiddelen. De mens wist wat te gebruiken en dit werd vaak van moeder op dochter doorgegeven. Er was vaak in een stam of dorp één persoon die hier het meeste kennis had en mensen behandelde. Dat werd later de apotheker en kruidenarts.

Er kwamen ook behandelingen en die bestonden enkel uit het verzorgen van wonden, het zetten van botbreuken en later ook eenvoudige operaties. Vaak zonder een echte verdoving en deze behandelingen van de chirurgijn gingen ook lang niet altijd goed.

Doordat de bevolking groeide, er vaak van een bepaald kruid niet voldoende te vinden was en/of de vraag te groot, ging men eind 1800 op zoek naar andere mogelijkheden en methoden. Het lukte om plantaardige stoffen op een chemische manier te maken. En daar zag men ook gelijk handel in.

De moderne geneeskunde was geboren.

Nu is het zo dat je vast wel eens een kruidenthee drinkt. Wij Nederlanders drinken die vaak zoals gewone thee; zorgen dat het een beetje een kleurtje heeft en opdrinken maar. Zover is er niets aan de hand.

De afgelopen periode heb ik naar aanleiding van mijn berichten vragen gehad over bepaalde kruiden en de wisselwerking met de hedendaagse geneesmiddelen. Want die kan er wel degelijk zijn! Dit geldt ook voor bepaalde voedingsmiddelen.

Als je dus een kruidenthee echt als medicinale thee wilt gaan drinken, is het goed om te letten op het feit of je zelf medicatie slikt!

De medicinaal gebruikte kruiden kunnen de werking van normale medicijnen verstoren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hartmedicatie, medicatie voor Parkinson, bloedverdunners, de anticonceptiepil en insuline-gerelateerde medicatie. Verder moet je uitkijken als je zwanger bent en/of wanneer je borstvoeding geeft met wat je eet en drinkt.

Informeer altijd even wat kan en wat niet kan. Ik kijk het graag voor je na.