Bach Bloesems

Ik werk met de bloesemremedies van Dr. Bach.

De losse remedies kunnen ingezet worden bij personen met (lichamelijke) klachten door emotionele factoren zoals; neerslachtigheid, trauma, angst, eenzaamheid, onzekerheid en dergelijke. De remedies kunnen gebruikt worden in combinatie met andere behandelingsmethoden, bijvoorbeeld homeopathie en/of kinesiologie.

Remedies kunnen samengesteld worden tot maximaal 6 remedies. Ik probeer maximaal 4 remedies aan te houden in 1 gebruikersflesje.

Dr. Bach leefde in Engeland en oefende in Londen een praktijk uit als arts en bacterioloog. Disharmonie tussen lichaam en geest, ziel en verstand vormde de basis van ziekte. Hij geloofde dat de gemoedsgesteldheid van een persoon een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en genezen van ziekten. Tegenwoordig weten we dat lichaam en geest elkaar inderdaa beïnvloeden. Toen Dr. Bach stierf in 1936 had hij een compleet systeem ontwikkeld van in totaal 38 bloesemremedies.

Dr. Bach deelde zijn remedies in verschillende groepen in:

  • Rock Rose, Miimulus, Cherry Plum, Aspen en Red Chestnut voor angst
  • Cerato, Sclerantus, Gentian, Gorse, Hornbeam en Wild Oat voor onzekerheid
  • Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard en Chestnut Bud voor te weinig belangstelling voor de omstandigheden van nu.
  • Water violet, Impatiens en Heather voor eenzaamheid
  • Agrimony, Centaury, Walnut en Holly voor overgevoeligheid voor invloeden en ideeën van buitenaf.
  • Larch, Pine, Elm, Sweet chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak en Crab apple voor vertwijfeling of wanhoop
  • Chicory, Vervain, Vine, Beech en Rock water voor overbezorgheid voor het welzijn van anderen

Voor ernstig trauma en noodsituaties stelde Dr. Bach zelf een remedie samen vanuit de 38 remedies die hij ontwikkeld had. Deze Rescue Remedy bestaat uit: Impatiens, Star of Bethlehem, Cherry plum, Rock Rose en Clematis. Deze staan voor; besluitvaardig, spontaan en rustig kunnen reageren. Verminderen van de gevolgen na shock. Geven van een kalme en heldere geest. Tegen paniek en als laatste Clematis is om in het heden te blijven, niet in een droomwereld te belanden en interesse tonen voor wat er om je heen gebeurt.

Ook bij dieren kunnen de Bach Bloesems toegepast worden. Door gesprekken met het baasje, observeren en eventueel kinesiologie kan achterhaald worden welke remedie of remedies het dier nodig heeft. Als het gedrag van het dier verbeterd is en het dier beter in zijn vel zit, worden de remedies meestal nog een aantal weken gegeven als onderhoudsdosis om terugval te voorkomen.