De hommel, dat gezellige ronde bolletje dat in de zomer rondvliegt van bloem naar bloem. Ze is familie van de bij.
Wat meer over de hommel en haar leven
Een hommel heeft haar nest onder de grond of boven de grond tussen graspollen of in een holle boom.
Als het straks weer voorjaar wordt, komt de (toekomstige) koningin uit haar winterslaap en gaat op zoek naar eten. Vervolgens gaat ze aan de slag met het bouwen van een nest.
Uit de eerste eieren komen alleen werksters. Die nemen de bouw van het nest en het verzamelen van voedsel over van de koningin, zodat die zich alleen nog hoeft te richten op het leggen van eieren.
Wat later in de zomer komen er mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eitjes. Deze verlaten het nest, op zoek naar een partner om zich mee voort te planten. De oude koningin zal sterven en zo begint de cyclus weer opnieuw.
Hommels zijn door hun dichte beharing beter aangepast aan het leven in een koeler klimaat zoals Nederland. Hommels zijn, in tegenstelling tot wespen, niet geïnteresseerd in wat wij op tafel hebben staan buiten.
Je zult daarom niet snel een hommel op je tuintafel hebben, tenzij je er mooie bloemen op hebt staan.
Een hommel kan steken, maar doet dit liever niet. Alleen als ze bijvoorbeeld klem komen te zitten. Een hommel gaat niet dood na een steek zoals dat bij bijen wel gebeurt. De hommel kan zijn angel keer op keer gebruiken. Een hommelvolkje leeft echter maar 1 jaar.
Alleen de nieuwe koningin, die dat jaar geboren wordt, zoekt een veilige schuilplaats om de winter te overleven. De andere hommels zullen bij de eerste nachtvorst in het najaar doodgaan.
Energie van de Hommel als krachtdier
De hommel vraagt je daarom om naar het positieve te kijken. Het leven is te kort om te treuren of achterom te kijken. Ze staat voor opnieuw beginnen, je dromen realiseren. De hommel kan een tijd voor verandering aangeven, een vraag om het oude los te laten en op zoek te gaan naar het allerhoogste in jezelf.
De hommel is nu niet bepaald aerodynamisch en toch kan ze goed vliegen. Hiermee geeft ze aan dat iedereen handig en goed kan zijn op zijn eigen manier. Ze staat voor vaardigheid, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen.
De hommel zorgt goed voor zichzelf, maar vind ook de gemeenschap erg belangrijk en zet zich daar op een natuurlijke manier voor in.
De hommel laat ons zien dat we de energie en vastberadenheid in ons hebben om door te gaan, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.