Tijd voor gepiep

Even een écht serieus onderwerp vandaag.

Tinnitus; Piepen, brommen, kloppen, suizen. Bij sommigen is gelukkig wat zachter, bij anderen harder. Maar altijd aanwezig. Er zijn mensen die er aardig mee kunnen leven, zolang het maar niet helemaal stil is. Vele anderen drijft het bijna tot waanzin.

Oorzaken kunnen problemen met bloedsomloop of bloedvaten zijn, schade aan het oor door interne of externe oorzaken Het is lastig achterhalen, maar niet altijd onmogelijk.

Soms kan het ook zijn dat je een soort hartslag in je oor hoort. Vooral ’s nachts. Zelf probeer ik me vaak juist op dit geluid te focussen ’s nachts, omdat de regelmaat je weer in slaap kan brengen. Maar zo is het voor ieder anders en zal ieder zijn eigen zoektocht hebben. Maak anderen deelgenoot van je zoektocht en blijf er niet alleen mee lopen.

Vaak als je een soort gelijk geluid hoort als jouw specifieke “tinnitus-geluid” kan dat je tot “waanzin” drijven. Heb je zelf geen tinnitus, kun je hier dus nu rekening mee houden.

Stress en vermoeidheid kunnen het verergeren. De ziekte van Ménière kan een tinnitus veroorzaken, zoals men nu sterk vermoed. Ook kan het fenomeen van Raynaud vermoedelijk een effect hebben de doorbloeding van het oor en/of middenoor en zo ook op tinnitus. Verder maken de bijnieren hormonen aan, die invloed hebben op de samenstelling van het lymfevocht, wat mogelijk tinnitus ook tinnitus kan veroorzaken.

In de periode voor de overgang kunnen ook de vrouwelijke hormonen een rol spelen bij tinnitus. Weer die hormonen, zul je misschien denken. Maar ja, hormonen spelen een véél grote rol in het lichaam dan alleen bij de voorplanting.

Wil je erover praten? Kijken of er voor jou nog iets te doen is met homeopathie?
Stuur me een app om te overleggen.