Een hele nacht doorslapen, lijkt je dat wat?

Ken je dat; halverwege de nacht wakker worden, zo rond 3 á 4 uur? En niet meer in slaap kunnen komen. Dat is erg vervelend, zeker als het bijna iedere nacht is.

Dit kan meerdere oorzaken hebben en ik wil er een paar uithalen.

Je longenergie is tussen 3 en 5 uur ’s nachts het sterkst. Mensen met astmaklachten kunnen rond die tijd wakker liggen. Verder sturen de longen een aantal ritmes aan: het ademhalingsritme, de hartslagfrequentie en het dag-en-nachtritme. Verdriet en angst zijn de emoties die bij de longen horen. Huid- en slijmvliesproblemen, ademhalingsproblemen, heesheid, vermoeidheid kunnen allemaal tekenen zijn dat je longenergie niet goed is.

Verder ontgift ’s nachts je lijf, maak je meer groeihormonen aan om te herstellen. Ook herstellen je spieren van alle inspanningen van de dag.
Als je ’s avonds uitgebreid gegeten hebt en daarna nog lekker gesnackt en wat gedronken, kan het ook zijn dat je ’s nachts wakker wordt omdat je lijf het toch allemaal te veel vindt om te verwerken. Je kunt er dus op letten dat je ’s avonds niet meer (of niet te veel meer eet).

En als laatste is je histamine-level rond 3 á 4 uur ’s nachts het hoogst. Histamine? Ja, dat stofje wat reageert als je ergens allergisch voor bent. Verder regelt histamine de aanmaak van maagzuur, ons slaap-waakritme en de werking van het immuunsysteem.

Wist je dat dit stofje op je hormoon oestrogeen reageert? En ja, mannen hebben ook oestrogeen. 😉 Oestrogeen reageert op haar beurt weer op histamine. Het moment waarop je te veel histamine binnenkrijgt, is voor iedereen anders. Ieder mens is ook anders.

Je lijf maakt dus zelf histamine aan én het zit in voeding. Is voeding (echt) vers of komt het uit de diepvries, is het histaminegehalte lager. En het ene voedingsmiddel heeft meer histamine als het andere. En is ook voeding die het vrijkomen van histamine verergeren. Dat zijn; koffie, alcohol, chocolade en suiker.

Heb je altijd veel last gehad van je menstruatie, migraine, grote of gevoelige borsten? Of krijg je als man een buikje en vrouwelijke kenmerken? Dan kan het zijn dat je te veel oestrogeen hebt. Ook vrouwen in de (pre) menopauze kunnen nog een oestrogeendominantie hebben.

En met een oestrogeendominantie heb je kans sneller last te krijgen van te veel histamine, candida, vermoeidheid, fibromyalgie, slapeloosheid, pcos, pms, cellulitis, angst en uiteindelijk alle hormoongevoelige vormen van kanker die er zijn.

Dit alles niet om je bang te maken, maar er is niet veel bekend over dit onderwerp. En websites spreken elkaar tegen als het gaat om wat je wél en niet kunt eten of doen.

Heb je hier vragen over? Wil jij je verhaal hierover met mij delen? Neem contact met me op, want ik ben dit nog verder aan het onderzoeken.