Luisteren naar je lijf

road-1072823_1920
We zijn afgelopen week van september naar oktober gewandeld. We zitten in de herfst, die zeker ook zijn mooie momenten heeft. Kijk even door de regen heen en geniet de komende tijd van de kleurenpracht en alle cadeautjes die de natuur nog geeft.

We zitten in de afnemende maan. Woensdag 6 oktober is het nieuwe maan in Weegschaal. Tijd voor nieuwe dingen, die oude vervelende dingen misschien wel naar de achtergrond verschuiven. Die mag je dan dankbaar loslaten. Er hangt weer wat geluk in de lucht en het is goed om in deze tijd samenwerkingen aan te gaan. Let wel; het moet wel goed voelen natuurlijk. Gebruik je onderbuikgevoel, je intuïtie die je vertelt of dit wel kan. En vergeet niet om er, ondanks dat we meer naar binnen keren, mooi en stralend uit te zien. Al is het maar voor jezelf.

Het wordt weer tijd voor de weerstand verhogende en verwarmende kruiden. Salie is ontsmettend en wordt gebruikt voor keelklachten, aften, mondzweren en voor gezonder tandvlees. Vroeger al, gebruikte men het bij koorts, opvliegers, temperatuurschommelingen, leveraandoeningen en om een hoge leeftijd te bereiken. Salie kan ook gecombineerd worden met andere kruiden.

Als je niet overal tegen kunt, medicijnen slikt of nog nooit kruiden als medicijn gebruikt hebt en je hebt er een vraag over, laat het me dan weten.

Je lichaam geeft genoeg aanwijzingen dat er iets niet goed is. Je mag de tijd nemen om te luisteren naar je lichaam. Hij is belangrijk voor je in dit leven. Als je niet luistert, zal hij steeds harder gaan roepen, totdat je “ineens” ziek bent. Maar zo ineens was dat dus niet. Ook stress speelt altijd een rol. Lichaam en geest werken samen en het afweersysteem maakt geen onderscheid, maar reageert gewoon.
Heb je hier vragen over of heb je misschien corona gehad en ben je nog steeds moe, laat het me weten, dan help ik je verder.

Even over histamine. Ook weer een voorbeeld over het lichaam wat meldt dat er iets niet goed is met stress als versterkende factor. Van alle “amines” in het lijf is histamine er één. Histamine komt in veel voedingsmiddelen voor en wordt gedurende de verwerking, de rijping (gis­ting, fermentatie) en de opslag (bederf) gevormd. Histamine vormt normaal gesproken geen risico voor de mens omdat het lichaam deze verbindingen zelf kan aanmaken en afbreken.

Maar het kan dat door bepaalde processen in het lichaam of het missen van een bepaald enzym, histamine niet (meer) voldoende afgebroken wordt. En dan krijg je klachten. Deze klachten worden door niet alle artsen gelinkt aan histamine. Vaak is een voedingsovergevoeligheid geen voedingsovergevoeligheid, maar heeft het te maken met onze hormonen en een teveel aan histamine. Hier kun je zelf al een heleboel aan doen.

Ik heb zin in de herfst! Laat de mooie kleuren maar komen! We mogen los gaan laten, trots zijn op wat we bereikt hebben en gewoon genieten.