Verborgen gebreken

Je kent het misschien wel, een vriend heeft een prachtig mooie auto, maar wat jij niet weet is dat er bij iedere tankbeurt ook een liter olie bij moet. Of iemand op een prachtig mooie fiets. Alleen overdag zie je niet dat beide fietslampen het niet doen. Of je hebt een prachtig mooi brood gebakken, je snijdt hem open en de binnenkant van je brood is nog vloeibaar deeg.

Zou kunnen mensen ook van alles mankeren en mentale problemen hebben die jij aan de buitenkant niet ziet.

PTSS, depressie, fibromyalgie, chronische stress, (jeugd)trauma zijn dingen die je niet per direct op hoeven vallen. En omdat iedereen uniek is, uit het zicht bij ieder op een unieke manier. Natuurlijk zijn er hoofdlijnen qua klachten en is er bekend hoe het menselijk brein werkt. Dit kun je in mijn e-book lezen.

Om er even één uit te pikken: PTSS kan ontstaan na het meemaken van één of meerdere schokkende/traumatische ervaringen. Meestal kun je zoiets goed verwerken. In sommige gevallen lukt dit niet en krijg je een Post Traumatische Stress Stoornis. Het kan om één traumatische ervaring gaan, maar ook om een optelsom van verschillende ervaringen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen dit krijgen. En meestal zie je zo helemaal niets aan de persoon met PTSS. Je merkt meestal in gedrag in eerste instantie niets.

Met PTSS ben je vaak veel sneller overprikkeld en gestrest, met alle reacties van dien Het kan zijn dat de spanning zich letterlijk in je lijf opbouwt en je veel last van overbelaste spieren en pezen hebt. Je kunt last hebben van herbeleving doordat je iets meemaakt wat je aan de gebeurtenis doet herinneren.
Slecht slapen, concentratieverlies, angsten, noem maar op.
Doordat het trauma niet goed verwerkt is, blijft het vlucht, vecht, bevries-mechanisme van het lichaam actief en schakelt niet meer uit. Ieder mens reageert daar anders op en het uit zich niet bij iedereen op precies dezelfde manier.
Wat wel zo is, dat je het niet ziet als je het niet weet. Laten we niet te snel een oordeel over een ander hebben, als we niet alle “ins and outs” van deze vrouw of man of kind weten.

Je kunt niet voelen, ervaren wat een ander voelt en ervaart en je weet niet wat een ander denkt of beleefd. Heb je vragen over PTSS, chronische stress of fybromyalgie of wil je er even je hart over luchten, dan kun je me altijd een bericht of email sturen.