Succes en succesvol

Er kwam eergisteren ineens één woord in mijn gedachten; “succesvol”. En ik vroeg me af wat ik dáár dan weer mee moest. Maar hij bleef wel in mijn hoofd hangen. Ik ben er niet zo mee bezig eigenlijk, dacht ik nog.

Wat is succesvol eigenlijk? Succesvol is wanneer je succes hebt. Succes is een gunstige afloop, het slagen van iets, een goede uitkomst, iets klaarspelen.
Maar wanneer heb je dan succes? Dat ligt denk ik aan de maatstaven waaraan je dat succes toetst. En dat is dus vaak heel persoonlijk en van veel dingen afhankelijk.

Ik vind mezelf erg succesvol als het me lukt om 2 kilometer hard te lopen! Maar een hardloper daarentegen die gewend is de halve marathon te lopen, zou het een afgang vinden als hij niet verder komt als 2 kilometer.Dus als iemand iets kan wat jij niet kan, of minder goed, is hij of zij in jouw ogen al gauw succesvol.

Maar dat zegt niets over het feit dat jij ook niet succesvol bent of kan zijn. Verkijk je daar dus niet op.

Ik heb dit lange tijd wel gedaan. Maar je kunt je niet meten aan willekeurig ieder ander. Jij bent immers uniek en jij hebt je eigen unieke levensritme. Ken je die nog niet? Dan kun je die bij mij in mijn programma “Ontdek jouw unieke levensritme” ontdekken en aan je persoonlijke groei werken.

Maar anyhow, meet je eigen succes niet aan dat van een ander of de beste versie die jij zou willen zijn, om vervolgens te concluderen dat je niet goed genoeg bent.

Kijk naar jezelf en waardeer je zelf op basis van de persoon die je was toen je begon. De persoon die je 1,5 of 5 of 10 jaar terug was.

Dan zal je zien dat ook jij succesvol bent!!