Over kruiden samen nemen met andere middelen en voeding

De geneeskunde die wij nu kennen heeft een lange voorgeschiedenis. Eerst is het allemaal begonnen met planten, kruiden en voedingsmiddelen. De mens wist wat te gebruiken en dit werd vaak van moeder op dochter doorgegeven. Er was vaak in een stam of dorp één persoon die hier het meeste kennis had en mensen behandelde. Dat werd later de apotheker en kruidenarts.

Er kwamen ook behandelingen en die bestonden enkel uit het verzorgen van wonden, het zetten van botbreuken en later ook eenvoudige operaties. Vaak zonder een echte verdoving en deze behandelingen van de chirurgijn gingen ook lang niet altijd goed.

Doordat de bevolking groeide, er vaak van een bepaald kruid niet voldoende te vinden was en/of de vraag te groot, ging men eind 1800 op zoek naar andere mogelijkheden en methoden. Het lukte om plantaardige stoffen op een chemische manier te maken. En daar zag men ook gelijk handel in.

De moderne geneeskunde was geboren.

Nu is het zo dat je vast wel eens een kruidenthee drinkt. Wij Nederlanders drinken die vaak zoals gewone thee; zorgen dat het een beetje een kleurtje heeft en opdrinken maar. Zover is er niets aan de hand.

De afgelopen periode heb ik naar aanleiding van mijn berichten vragen gehad over bepaalde kruiden en de wisselwerking met de hedendaagse geneesmiddelen. Want die kan er wel degelijk zijn! Dit geldt ook voor bepaalde voedingsmiddelen.

Als je dus een kruidenthee echt als medicinale thee wilt gaan drinken, is het goed om te letten op het feit of je zelf medicatie slikt!

De medicinaal gebruikte kruiden kunnen de werking van normale medicijnen verstoren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hartmedicatie, medicatie voor Parkinson, bloedverdunners, de anticonceptiepil en insuline-gerelateerde medicatie. Verder moet je uitkijken als je zwanger bent en/of wanneer je borstvoeding geeft met wat je eet en drinkt.

Informeer altijd even wat kan en wat niet kan. Ik kijk het graag voor je na.