Wie heeft prioriteit bij jou?

I’ve been there. En misschien herken jij het ook wel.

Je kán wel goed voor jezelf zorgen, maar op één of andere manier komt het er niet van.

Je bent te druk, de kinderen nemen al je tijd in beslag. Je wilt dat je huis er netjes bijstaat en daarnaast werk je ook nog. Het is gewoon lastig.

Ook is het zo dat de meeste vrouwen als jong meisje toch, vaak onbewust, in een verzorgende rol worden gestopt. Je krijgt poppen om te verzorgen in plaats van auto’s of speelgoed om lekker buiten te ravotten.

En goede normen en waarden zijn belangrijk. Maar waarom altijd dat meisje in de verzorgende rol stoppen en van de jongen een wildebras “maken”?

Je leert mama te helpen met afwassen, want dat staat zo leuk, een peuter op een krukje bij het aanrecht. Je houd rekening houden met anderen, want je mag niet als egoïstisch zijn. Je moet rekening houden met broertjes en zusjes. En als je er gevoelig voor bent, denk je op een gegeven moment dat het goed is om meer rekening te houden met anderen.

Als je in je jonge leven wat traumatisch meemaakt, wat een diepe indruk op je achterlaat of jouw als persoon mentaal of fysiek in gevaar brengt, dan kan het zijn dat je helemaal gefocust bent op het reageren op de wensen en behoeften van de ander. Dan heb je de minste kans dat je in de toekomst weer wat overkomt. Of de ander boos wordt, of erger.

Maar als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan? Wat straal je uit?

Kun je nog wel goed voor anderen blijven zorgen als jij je eigen welzijn verwaarloosd?

Ik vind in de natuur altijd mooie voorbeelden van hoe het zou kunnen.
De wolf is een mooi voorbeeld voor mij. De wolf is een roedeldier en zal zijn welpen met hand en tand verdedigen. Maar zij is ook heel goed in staat zichzelf te redden en zorgt goed voor zichzelf.

Als je interesse hebt in krachtdieren en de wolf heeft je interesse, dan is het goed om te kijken naar de manier waarop jij deel uitmaakt van jouw gezin of vriendenkring. De wolf geeft aan dat je moet kijken naar evenwicht tussen de behoeften van anderen en die van jezelf. Is dat in balans?

Otters vind ik ook geweldige dieren. De otter is onafhankelijk, vriendelijk en soms een tikje eigenzinnig. Ze is streng en consequent naar haar pups, maar houdt erg veel van ze en gaat voor ze door het vuur. Ze is erg speels, gaat ontspannen door het leven, neemt de tijd om leuke dingen te doen, te spelen.

Goed voor jezelf zorgen. Je verdient het niet alleen, het is een prioriteit. Een eerste levensbehoefte.