Het laatste kwartaal van het jaar

Oktober is de eerste maand van het laatste kwartaal van dit jaar. Ik vind dat het jaar snel gegaan is, als ik zo terugkijk.

Er komt een tijd aan van naar binnen keren en de balans opmaken. Mijmeren over wat je begin volgend jaar wilt zaaien. Een tijd van je verbinden met je dierbaren.

Winter, het ritme vertraagt

Morgen, 4 oktober is het Wereld Dieren Dag. En dag die niet nodig zou moeten zijn, maar in deze tijd helaas juist zo nodig. Onnodig dierenleed, dierenkwelling en uitsterven van rassen zijn dagelijks aan de orde. Gelukkig komen ook berichten voorbij van mensen die zich inzetten om dieren te redden. De meest aparte combinaties van dieren die een vriendschap gesloten hebben. Wij mensen kunnen zoveel van hen leren.

We vergeten wel eens dat wij eigenlijk ook gewoon een diersoort zijn. Eekhoorn, dassen en beren houden een winterrust. Niet te verwarren met een winterslaap. Een zoogdier in winterrust wordt tijdens de winter ook af en toe wakker om wat bij te eten. Veel slapen en af en toe goed bij-eten. Wij zouden dat ook een beetje moeten kunnen doen. Goed en gezond eten en wat meer tijd om rust te nemen en bij te slapen.

Ik probeer van iedere dag Wereld Dieren Dag te maken en in mijn eigen omgeving op te komen voor die dieren die het nodig hebben. Dieren hebben een stem. Wij hebben alleen niet altijd de tijd en het geduld om hen te horen en te verstaan.

Seizoensfeesten

Op donderdagavond 31 oktober houd ik mijn Samhain-viering. Het Keltisch Nieuwjaar.

De sluier tussen de aarde en de hemel is dan transparanter. Het is tijd om onze overleden dierbaren te eren en de tijd te vieren die we samen met hen hadden.

In christelijke kringen wordt een soortgelijke herdenking gevierd op 1 en 2 november; Aller Heiligen en Aller Zielen. In het jaar 835 riep de rooms-katholieke kerk 1 november uit tot een gedenkdag ter ere van alle heiligen.

Het woord Halloween is ook afgeleid van All Hallows Eve wat Allerheiligenavond betekent. Het Samhain-feest werd in 998 officieel bekeerd tot het Allerheiligenfeest door een abt.

De Kelten maakten een duidelijk onderscheid maakten tussen de donkere en lichte maanden. Hun visie was dat alles vanuit het donker ontstaat. Het begin van de winter en het begin van de zomer waren twee momenten in het jaar waar extra aandacht aan werd besteed. Met het begin van de winter als Nieuwjaar.

Verder is de herfst de tijd van de Long- en de Dikke Darm-meridiaan.
De longmeridiaan valt onder de Yin-energie en loopt van vlak onder je sleutelbeen over je binnen-arm naar het topje van je duim. Je dikke darm-meridiaan is Yang-energie en loopt van je wijsvinger over de buitenzijde van je arm naar je neusvleugel. (De neusvleugel aan de andere zijde!)

De longmeridiaan kun je masseren van de binnenzijde van je arm, ter hoogte van je elleboog richting je duim. De dikke darm-meridiaan kun je masseren vanaf je wijsvinger langs de buitenzijde van je arm tot aan je elleboog.

Dikke darm en longen zorgen samen voor een gezonde huid en lichaamshaar. De dikke darm ontvangt zijn energie van de longen. Te weinig longenergie heeft effect op de dikke darmenergie. Vaak hebben kinderen met long- en luchtwegaandoeningen als astma ook problemen met de darmen. Ze kunnen hier wel “overheen groeien”.

Lucht, slijmvliezen, vloeistoffen; longen verzorgen ze en de darmen voeren ze af.