Aparte dagen in de maand mei

Vruchtbaarheid, herdenken van oorlogsslachtoffers en vrijheid in 1 week. Met een persoonlijk herdenkingstintje. Apart begin van de maand mei iedere keer weer.

In de hekserij en het paganisme wordt op 1 mei Beltane gevierd. Het is een magische dag waarop de grenzen tussen de normale werkelijkheid en de Andere Wereld vervagen en er dus allerlei wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Een feest van bevruchting en vruchtbaarheid. Alles ontspruit en komt in bloei.
Anders dan tijdens Samhain wat op 31 oktober wordt gevierd, wanneer de doden toegang hebben tot het rijk der levenden, kunnen nu omgekeerd de levenden hun wereld verlaten en bijvoorbeeld het elfenrijk bezoeken.

Het was oorspronkelijk een feest met een ritueel om vruchtbaarheid en bescherming tegen ziekten af te smeken. Mens en vee dreef men tussen vuren door. Onzuiverheden en ongerechtigheden verdwenen hierdoor en met had weer een zuivere start zonder ellende en ziekte.

Op 4 en 5 mei staat herdenken van doden en vrijheid centraal. Twee contrasten zo dicht bij elkaar. Tijdens de oorlog was er voor velen alleen maar bittere werkelijkheid. Sommigen lukte het om ondanks gevangenschap vrij te blijven van geest en zo ver als mogelijk positief.

Laatst kwam ik in een boek een stuk tegen over Viktor Frankl. Hij werd op 26 maart 1905 in Wenen geboren. Hij overleefde vier concentratiekampen waaronder Auschwitz. Vanaf een jonge leeftijd toonde hij een interesse in de studie van de geneeskunde en de natuurwetenschappen.

De ervaring die Viktor Frankl had en zag in de concentratiekampen, toonde hem dat mensen het vermogen bezitten om betekenis te vinden. In om het even welke omstandigheden in het leven vinden mensen de zin, zelfs in de meest absurde en pijnlijke. Hierdoor heeft hij de concentratiekampen overleefd en een boek geschreven over hetgeen hij ontdekt; “Uiteindelijk ben jij het zelf die bepaald hoe je met het leven omgaat. Als je je omstandigheden de schuld geeft verlies je daarmee je eigen vrijheid, en daarmee tevens de kans om het leven betekenisvol te laten zijn”.

Ik vind het indrukwekkend om te lezen. En er zullen vast meer mensen zijn, die de oorlog overleefd hebben omdat ze het voor elkaar kregen deze mindset te bewaren voor zichzelf.

Zelf sluit voor mei dit aparte begin van de maand mei altijd af op 9 mei met het herdenken van mijn vaders sterfdag. 9 mei is op zich niet zo’n aparte datum. Alleen het was op dat moment ook precies Moederdag. Ik probeer deze dag altijd op een positieve manier te herdenken.

Immers: “Uiteindelijk ben ik het zelf die bepaald hoe ik met het leven omga”.

En ik probeer er iets moois van te maken!