BLUE MONDAY, OVERWERKTE LEVER OF VERSTERKEN ZE ELKAAR?

21 januari 2019 is de reeds vastgestelde datum voor de Blue Monday. De dag waarop voornamelijk West Europeanen en Noord Amerikanen het meest gedeprimeerd zijn. Natuurlijk is dat voor een grootdeel mindset; hoe sta je er zelf in. Hieronder de theorie.

De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. (Bron: beleven.org)

Heb je te grote doelen gesteld ten aanzien van je goede voornemens? Had je beter een plan kunnen maken? Je kunt ook terugkijken op een aantal geweldige feestdagen die je (hopelijk) met fijne mensen samen hebt doorgebracht.

Maar aan de andere kant hebben we ook onze lever. Die heeft die afgelopen weken behoorlijk moeten overwerken. Veel eten, zoet eten, vet eten, alcohol, aparte koffies en noem maar op.
Als je lever en je levermeridiaan niet meer in balans is kun je klachten krijgen. Dan kun je lichamelijk gezien last krijgen van o.a. vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, migraine, problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden.
In psychisch opzicht uit een disbalans zich in agressie, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en overmatig werken.

Deze laatste zou best een dat “blue Monday” gevoel kunnen versterken. Des te belangrijker om goed voor jezelf te zorgen en haalbare doelen met eventuele tussenstappen te stellen voor jezelf.
Goed zorgen voor je levermeridiaan sluit perfect aan op de goede voornemens die je misschien genomen had;
* letten op de inname van alcohol, cafeïne, medicatie etcetera, meer bewegen, vind een creatieve, sportieve of meditatieve manier om je woede te uiten.

Dus; maak er wat moois van de komende weken, 21 januari en natuurlijk de rest van het jaar!