Kinesiologie en Meridianen

Kinesiologie is de leer van de beweging en meridianen zijn de energiebanen van het lichaam. Ik hoor het mezelf zeggen en denk; “ja-ja, leuk, maar wat houdt dat precies in dan?

Tijd om hier wat dieper in te duiken.

Kinesiologie is in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld. Kennis uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie zijn daarbij samengevoegd. Het is namelijk zo dat spieren reageren op stress en ziekte, maar ook op zaken die goed en gezond voor ons zijn. Bij stress en ziekte worden onze spieren wat zwakker en kunnen minder goed weerstand bieden. Bij zaken die goed zijn en gezond voor ons welzijn, worden onze spieren sterker.

Dit kun je merken door op een bepaalde spier minimale druk uit te oefenen. Is de spier zo sterk als hij hoort te zijn, zal hij sterk zijn en kun je de weerstand tegenhouden. Is je spier zwak, dan zal je ondanks je inspanningen geen weerstand kunnen bieden aan lichte druk op deze spier.

Gelukkig is het ook mogelijk om de energie, de spanning, de tensie van spieren en meridianen ook met een bio-tensor te meten als je hierin geoefend bent.

Dat is vaak veel prettiger voor mensen dan de uitgebreide spiertesten.

Meridianen

Nu wordt de energie die je lichaam opwekt, in, door en uit je lichaam vervoerd. Hiervoor zijn meridianen (energiebanen) verantwoordelijk. Samen zijn ze 1 groot aan elkaar gekoppelde energiebaan (of energienetwerk) die door je lichaam heenloopt. 12 keer komt dit energienetwerk aan de oppervlakte van je lichaam en iedere meridiaan is naar een orgaan in je lichaam vernoemd waarmee het verbonden is.

De meridianen oefenen invloed uit op ieder orgaan, spiergroepen, het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, lymfevatenstelsel, enzovoorts.

Zo als onze bloedsomloop bloed vervoert, zo vervoert ons energienetwerk, de meridianen energie.

Om je energiebanen goed en zonder problemen te laten werken, zodat ze in balans zijn, is het dus goed voor jezelf te zorgen.

Mocht je door alle hectiek van het leven, stress en door geen tíjd hebben om goed voor jezelf te zorgen, kan het zijn dat je ineens niet goed in je vel zit. Dan kun je een afspraak maken om alles te laten checken.